M o n ! a  L i s a


rhizome_

rhizome_ is een niet commercieel tentoonstellingsplatform voor hedendaagse kunst in Kortrijk dat zijn wortels heeft in het principe van verbindend denken. Dit resulteert in samenwerkingen met kunstenaars, curatoren en organisaties die actief zijn in het kunstlandschap.

Tentoonstelling

The nearest exit may be behind you

Francis Vanhoonacker
20.04.2024 – 05.05.2024

Foto © Francis Vanhoonacker

Exotische auto’s portretteren een aangrijpende combinatie van verleden en heden. Deze auto’s, ooit een symbool van ongeremde vrijheid zijn nu leeggelopen en in verval geraakt. Ze roepen een gevoel op van vergane glorie en oprukkende beperkingen als gevolg van technologische vooruitgang. Het contrast van de levendige kleuren tegen de vervormde auto verdiept het gevoel van een vervlogen tijdperk en confronteert de kijker met de vergankelijkheid van culturele symbolen en de complexe aard van ‘vrijheid’ in een technologisch geavanceerde tijd.
 
Naast deze verstilde beelden van vervallen schoonheid zijn er expressieve schilderijen die groepen van mensen in een feeststemming uitbeelden. De mensen worden schijnbaar verbonden door reclameslogans.  De reclameslogans en hun inherente leugens zijn een alom tegenwoordig ruis als bindmiddel voor sociale interactie.  De tekst voegt een conceptuele laag toe aan het schilderij, met de suggestie dat reclame vreugde en samenhorigheid bevordert, maar ook een vorm van bedrog is door onrealistische verwachtingen te scheppen. De kunstenaar lijkt het idee van authenticiteit versus kunstgreep te onderzoeken, en nodigt de kijker uit om na te denken over ons begrip van geluk en gemeenschap.
 
De schilderijen hebben levendige en contrasterende kleuren, waardoor een dynamische en energieke sfeer ontstaat. De stijl lijkt beïnvloed te zijn door het expressionisme of de pop-art, waarbij de onderwerpen zijn omlijnd in dikke zwarte lijnen, wat resulteert in een grafisch effect dat doet denken aan de kunst uit de jaren ’60 en ’70.

Locatie: rhizome_, Koning Albertstraat 2, 8500 Kortrijk
Open: zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur en op afspraak
Contact: Monia Warnez, rhizome@monialisa.be

Archief

Overzicht van de voorbije rhizome_ projecten.